PMP Koç - Orhan Kalaycı

  • PMP Koç
  • Süreç
  • Ücretler
  • SSS
  • PMP Deneme Sınavı
  • Blog
  • Kayıt
  • PMP Koç
  • Süreç
  • Ücretler
  • SSS
  • PMP Deneme Sınavı
  • Blog
  • Kayıt

PMP Koçu 
Orhan Kalaycı'nın Blogu

PMP deneme sınavı

4/23/2018

0 Yorumlar

 
Resim

Örnek soru 1:
Bir tedarikçinin sürekli geç teslimat yapması dolayısı ile tedarikçinizi telefon ile aradınız. Konuştuğunuz yetkili geç kalmanın sebebinin proje ekibinizden bir takım arkadaşınızın sürekli olarak vermesi gereken onayları geç vermesi yüzünden geçikmeler olduğunu söyledi.  Çok şaşırtınız ve tedarikçi ile daha detaylı bir toplantı istediniz, toplantıda size detaylı bilgi verdiler.  Sonrasında, takım arkadaşınızla konuştunuz. O da kendi açısından olayı anlattı.  Her iki tarafı da dinledikten sonra takım arkadaşınıza sizce tedarikçinin nerelerde haklı olduğunu ve ayrıca kendisinin de haklı olduğu konuları açıkladınız.  Arkadaşınızın bu yeni bakış açısı ile tedarikçi tekrar görüşmesini bundan sonra bu geçikmelerin olmaması için bir yol bulmadını istediniz.  Bu yapmış olduğunuz aşağıdaki çatışma (conflict) stratejilerinden hangisidir?

A)  Yüzleşme
B) Uzlaşma
C) Yumuşatma
D) Zorlama

Cevap: C
Her iki tarafında nerelerde haklı olduğunu açıkladığımız yönteme yumuşatma diyoruz.  Yüzleşme kişi ile değil sorun ile yüzleşme anlamına geliyor.  Kazan-kazan çözümün diğer adı yüzleşme.  Bu soruda proje yöneticisi sorunu kendi çözmüyor, takım arkadaşının sorunu çözmesi için yumuşatıyor.  Bir çözüm konusunda zorlama da yapmıyor.  Uzlaşma her iki tarafın karşılıklı taviz vererek bir orta yol bulmaları anlamına geliyor, belki takım arkadaşı tedarikçi ile böyle bir çözüme gidecek belki kazan-kazan şeklinde bir çözüm bulacaklar, orası henüz belli değil.  Şimdilik, proje yöneticisi yumuşakta yaparak, bir çözüme doğru ilerleme kaydedilmesine yardımcı oldu.

Örnek soru 2:
Projenizin Planlanan Bütçesi (BAC - Budget at Completion) 750,000TL’dir ve bütçeyi aşmamak için doğru yolda olup oImadığınızı anlamanız gerekiyor. Halihazıra 560,000TL harcamış durumda olduğunuzu biliyorsunuz. Projeniz %70 tamamlanmış durumda. Tamamlama için gerekli Performans Endeksi (TCPI - To Complete Performance Index) nedir?

A)  0.94
B) 1.18
C) 1.43
D) 1.08

​Cevap:  B
İşin %70'i tamamlandığında göre kalan iş:  %30'dur.  Kalan işin parasal karşılığı 750bin TL x 0.30 = 225bin TL.
Kalan parayı da bütçeden harcana parayı çıkartarak bulabiliriz:  750bin - 560bin = 190binTL
Yani elimizde bitmesi gereken 225bin TL 'lin iş varken elimizde kalan para 190bin TL. Aşağıdaki hesapta görüldüğü gibi bundan sonra harcadığımız her 1 TL için 1.18 TL lik iş yaptırabilirsek bütçeyi aşmadan projeyi bitirebiliriz. 
TCPI = Kalan İş/Kalan Para = (750K x 0.30) / (750K - 560K) = 225K / 190K = 1.18  Ayrıca bunun anlamı:  Projenin bütçe açısından durumu kötü:  Kalan para, kalan işden az.  Dolayısı ile bütçe içinde bitirmek için harcanan her 1 lira için karşılığında 1.18 liralık iş alınırsa, proje bütçesini yakalar.  

Daha fazla soru için buraya tıklayınız.  

Resim
0 Yorumlar

PMP Deneme sinavlarim Udemy'de!

4/17/2018

1 Yorum

 
Resim
PMP'den gecmek icin bol bol kaliteli PMP deneme yapmaniz gerekli.

https://www.udemy.com/pmbok-v6-uyumlu-pmp-turkce-deneme-sinavi-50-soru-1-saat/?couponCode=PMPKOC 

Udemy'den kaliteli PMP deneme sinavlarimi alabilirsiniz, hem de Turkce!  :)

Simdiden basarilar,
Orhan
1 Yorum

Yanlış soruna, doğru çözüm!

4/4/2018

0 Yorumlar

 
Resim
Hangisi daha önce gelir, sorun mu çözüm mü?

Sorun olmadan çözüm olur mu?  Sizin hiç yanlış bir soruna çok iyi bir çözüm ürettiğiniz oldu mu?

Sizin olmamış olabilir ama start-up camiasında çok yaygın bir davranıştır, bu.  Start-up'ların bir çoğu hatta hemen hemen hepsi, çok iyi bir çözüm üretir ama ancak bu start-up'ların sadece %10'u çözümlerinin gerçek bir soruna karşılık geldiğini görür.  %90 start-up, ürettikleri çözümün aslında gerçek bir soruna karşılık gelmediğini oldukça pahalı bir şekilde öğrenir.  O yüzden, yalın (lean) start-up kitaplarında "önce sat, sonra yap" akımları çok yaygındır.  

"Önce sat, sonra yap", önce insanları gerçek bir derdine derman olduğuna emin ol, veya "gerçek bir sorundan bahsettiğine emin misin?" demenin başka bir yoludur.  

Sadece start-up'lar mı, yanlış sorunlara doğru çözümler üretiyorlar.  Yazılım projelerinin bir çoğu bu durumda değil mi?  Gerçek hayatta yaşayan arkadaşlar bilirler, bir çok gereksinim paydaşın dertini (sorununu) değil, bir çözümü tarif eder.  Proje çözümü başarı ile hayata geçirse bile aynen start-up'larda olduğu gibi KABUL TESTİNE gelen gerçek kullanıcı,  "bu çözüm, bir işe yaramıyor!" der.  

KABUL TESTLERİNDE bu kadar çok sorun yaşanması ile start-up'ların bu kadar büyük oranlarda başarısız olmasının arkasında ortak sebebler olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? 

Her iki durumda da proje ekibi soruna değil maalesef çözüme odaklanmıştır ve büyük ihtimal ile anlamadıkları veya yanlış anladıkları bir soruna, kendilerince en doğru çözümü üretirler.  Ancak, ortada sorun olmadığında, hiç anlaşılmamış veya yanlış anlaşılmış bir soruna, ne kadar doğru bir çözüm üretebiliriz?

Projelerimizde ve start-up'larımızda en önemli kaygımızın ÇÖZÜMÜ değil SORUNU doğru anladığımızdan emin olmaktır.  

Bunu daha teknik terimlerle söylersek:  Şu 4 çeşit gereksinim tipinden ilk ikisi öncelikle ve hayati derecede önemlidir.  
1.  İş Gereksinimleri (Business Requirements)
2.  Paydaş Gereksinimleri (Stakeholders Requirements)

3.  Çözüm Gereksinimleri (Solution Requirements)
4.  Geçiş Gereksinimleri (Transition Requirements)

Proje yöneticisi olarak, projemizde dikkat etmemiz gereken en önemli konuların başında: Yukarıdaki gereksinim tiplerinden ilk ikisinin öncelikle dokümante edildiğinden emin olmak gelir!

İlk iki gereksinim tipi SABİT'tir; Kolay kolay değişmez.  Üçüncü tip gereksinimler yani çözüm gereksinimleri daha ESNEK'tir.  

Eğer, çözüm gereksinimleri esnek değil ise bu projenizde iş ve paydaş gereksinimlerinin kayıp olduğuna dair bir işaret olabilir.  

HEDEF:  İş gereksinimleri ve paydaş gereksinimlerinden taviz vermeden; alternatif çözüm önerileri arasından en uygununu seçmektir. 

Çözüm gereksinimlerinin ESNEK olması projenin maliyet ve süre aşımlarına engel olmak için çok önemli bir rahatlık sağlar.  

Projenizin başarısı için iş ve paydaş gereksinimlerinin eksiksiz ve hatasız dokümante edildiğinden emin olmanız çok değerli....  Gerçek hayatta ve PMP sınavında buna dikkat!  :) 

Barış, huzur, esenlik üzerinize olsun,
Orhan

0 Yorumlar

    Arşiv

    Ekim 2020
    Ağustos 2020
    Temmuz 2020
    Mayıs 2020
    Nisan 2020
    Ekim 2019
    Eylül 2019
    Temmuz 2019
    Haziran 2019
    Mayıs 2019
    Mart 2019
    Ocak 2019
    Aralık 2018
    Kasım 2018
    Ekim 2018
    Ağustos 2018
    Temmuz 2018
    Mayıs 2018
    Nisan 2018
    Mart 2018
    Şubat 2018
    Ocak 2018
    Aralık 2017
    Kasım 2017
    Ekim 2017
    Eylül 2017
    Temmuz 2017
    Haziran 2017
    Mayıs 2017
    Nisan 2017
    Mart 2017
    Şubat 2017
    Ocak 2017
    Aralık 2016
    Kasım 2016
    Ekim 2016
    Eylül 2016
    Ağustos 2016

    Orhan Kalaycı

    PMP Koç
    orhan@pmpkoc.net

    Kategoriler

    Tümü
    10 Bilgi Alanı
    47 Surec
    BA
    Çatışma Yönetimi
    CBAP
    Çevik Yöntemler
    Çevik Yöntemler
    Conflict Management
    Deming
    DevOps
    Fazlar
    Film Tavsiyeleri
    Gereksinim Yönetimi
    Gereksinim Yönetimi
    İnsan Kaynakları
    Is Analist
    Is Analizi
    Istatistik
    ITIL
    Kampanya
    Kitap Ozeti
    Klasik Yontemler
    PMBOK 6
    Pmo
    PMP Acik Sinif
    PMP Deneme Sınavı
    PMP Exam Content
    PMPicin15Formul
    PMP Koçluk
    PMP Sinav Deneyimleri
    PMP Sinav Sorulari
    PMP Temel Kavramlar
    PMP Ye Nasil Hazirlanmali
    Risk
    Sponsor
    Surec Gruplari
    Ucretsiz PDU

    RSS Beslemesi

arayın, yazın konuşalım!

Resim

Telefon

535 740 5009

Email

orhan@pmpkoc.net

    Aylık PMP Hazırlık Bültenimize üye olmayı unutmayın!

Bültene Abone Olun